Ali tudi ti pogrešaš hitre in enostavne ideje za veganski zajtrk, po možnosti takšne, ki bi si jih lahko pripravil-a že večer prej ali pa kar za ves teden?
Tudi mi smo velikokrat brez idej, ampak spodnje tri recepte uporabljamo res pogosto, ker so hranljivi in zares enostavni za pripravo! Kvinojo lahko skuhaš že čez vikend in jo hraniš nekaj dni v hladilniku, chia puding pripraviš en večer prej, kokosov jogurt pa zdrži v hladilniku tudi več kot teden dni. Preizkusi recepte in nam sporoči, kako so ti veganski zajtrki všeč!
Najbolj enostaven chia puding z vegansko granolo
Zajtrk, ki ga boš želela še in še!
Za pripravo potrebuješ:
- četrt skodelice chia semen (semena oljne kadulje)
- 1,5 skodelice rastlinskega mleka, priporočamo kokosovo, lahko pa uporabite katerega drugega
- žličko javorjevega sirupa
- domačo Fruštek granolo Maline & chia
- ščepec cimeta v prahu
Vse sestavine zmešaj v posodi in pusti, da stojijo 30 minut, da se sestavine dobro napijejo. Ponovno premešaj in postavi v hladilnik za čez noč. Naslednje jutro veganskemu chia pudingu po želji dodaj sveže sadje ter ga posuj z domačo Fruštek granolo Maline & chia.
Kvinojina kaša z domačo granolo
Za pripravo tople kaše potrebuješ:
- pol skodelice tribarvne kvinoje
- 1 skodelico mandljevega mleka (po želji lahko zamenjaš z drugim rastlinskim mlekom)
- žlička veganskih čokoladnih kapljic
- žlička praženih lešnikov
- domača Fruštek granola Kokos & temna čokolada
- cimetovo palčko
- ščepec soli
Kvinojo splahni pod tekočo vodo in dobro odcedi. Zmešaj z mandljevim mlekom, cimetovo palčko in ščepcem soli, pristavi na štedilnik in počakaj do vretja. Zmanjšaj ogenj in počasi kuhaj še 15 minut, vmes občasno premešaj. Ko je kvinoja kuhana, naj stoji še 5 minut. Ker kvinoja ne vsebuje glutena, je primerna tudi za ljudi s celiakijo. Kuhano kvinojo preloži v svojo najljubšo skledico za zajtrk in jo posuj s sekljanimi lešniki in domačo granolo kokos & temna čokolada. Če bo kaša še topla, se bo čokolada iz granole stopila in bo nastala prava poslastica.
Namig: kvinojo skuhaj za več dni in jo po porcijah zapri v nepredušne posodice. Potem lahko vsako jutro samo primešaš poljubne dodatke, posuješ z granolo in zdrava veganska malica za v službo je pripravljena!
Zloženka z domačim kokosovim jogurtom, domačo granolo in borovnicami
Domači kokosov jogurt je nekaj najbolj božanskega na svetu! Priprava je sicer malo zamudna, ampak lahko prvič naredimo večjo količino in potem sam jogurt uporabljamo kot jogurtovo kulturo. Garantiram, da vas bo veganski jogurt navdušil!
Za pripravo kokosove zloženke potrebuješ:
- 1,5 skodelice kokosove moke ali surovega kokos čipsa
- 4,5 skodelice tople vode
- 2 čajni žlički (5 g) agar agar
- 4 žlice jogurta s probiotičnimi kulturami ali kapsula probiotikov
- domačo Fruštek granolo Borovnice & kvinoja
- sveže borovnice
Kokosovo moko ali čips zmešaj v blenderju s toplo vodo 1-2 minuti, nato jo precedi skozi krpo, ki jo namestiš v cedilo. Krpo dobro ožami, da se izloči čim več tekočine, in počakaj, da se ohladi. Tekoči del predstavlja kokosovo mleko, delce kokosa, ki ostanejo na krpi, pa zavrzi. Za izdelavo jogurta potrebuješ 8 dl kokosovega mleka, v katerega vmešaš 2 žlički agar agarja. Mešanico segrej do vretja in pusti, da se ohladi. Ko je kokosovo mleko mlačno, ga prelij v čist kozarec za vlaganje in dodaj 4 žlice rastlinskega jogurta z živimi kulturami ali eno kapsulo probiotikov. Kozarec prekrij s kuhinjsko krpo in pusti na toplem mestu do 24 ur, da se jogurtove kulture namnožijo. Ko je kokosov jogurt narejen, ga zmiksaj s paličnim mešalnikom, da dobiš lepo kremasto teksturo. V kozarec po plasteh naloži domačo Fruštek granolo Borovnice & kvinoja, nadaljuj s plastjo jogurta in posuj s svežimi borovnicami. Postopek ponavljaj, dokler ni kozarček poln. Dober tek!
Če ti je zmanjkalo Fruštek granol, jih dobiš v naši spletni trgovini. V kategoriji Shramba lahko kupiš tudi druge skrbno izbrane sestavine in jih uporabiš pri ustvarjanju drugih zajtrkov ali sladic.
Fruštek je prva slovenska znamka hrustljave domače granole brez dodanega sladkorja, ki jo pečemo že od leta 2014. Naše granole so hrustljavo zapečene mešanice kosmičev, oreščkov in suhega sadja iz najboljših sestavin. Sladkane so samo s slovenskim medom, poskrbeli pa smo tudi za vegane, saj so nekateri okusi sladkani z agavinim sirupom. S širokim naborom izdelkov se trudimo zadovoljiti še tako izbirčne jedce, v našo spletno trgovino pa vedno dodajamo tudi nove okuse in darilni program.
Fruštek ostaja znamka, ki riše nasmehe na zaspane obraze!
Borovnice in kvinoja
7,30 €Osvežilna belo-vijoličasta mešanica prosenih napihnjencev, mandljevih lističev in borovnic. Poletni okus, ki vaš zajtrk in jezik obarva vijolično! Fruštek borovnice in kvinoja priporočamo veganom in ljubiteljem granole s sadjem.
Kokos čips
2,90 €Kokosov čips je odličen dodatek za kosmiče ali granolo. Zaradi svojega sladkega okusa bo posladkal vsak obrok!
Kokos in temna čokolada
6,80 €Klasična kombinacija žlahtne temne čokolade in praženega kokosa. S kančkom cimeta se preprost okus spremeni v noro slastnega. Fruštek kokos in temna čokolada priporočamo veganom in ljubiteljem granole s čokolado.
Maline in chia
7,20 €Ni boljše kombinacije kot so osvežilne maline, indijski oreščki in chia semena, ki vam polepša še tako turobno jutro. Fruštek malina in chia priporočamo veganom in ljubiteljem granole s sadjem in oreščki.
Tribarvna kvinoja
6,20 €Kaša iz bele, rdeče in črne kvinoje je naš nov najljubši zajtrk! Kuhano kvinojo prelijte z mlekom, na vrh posipajte granolo in zajtrk je pripravljen.